Innan vi drabbades av Covid-pandemin var digital nomadism något som diskuterades flitigt, men endast i vissa mindre kretsar. Efter pandemin har intresset för att arbeta som digital nomad i det närmaste exploderat. Många av de som arbetade hemifrån under pandemin har upptäckt att det går alldeles utmärkt att utföra de flesta arbetsuppgifter, även om man inte befinner sig på ett traditionellt kontor. Arbetsgivaren å sin sida, har upptäckt att det väsentliga är att arbetsuppgifterna blir utförda och inte att personalen rent fysiskt befinner sig på kontoret.
Många av dem som upptäckte fördelarna med att inte behöva bege sig till ett visst kontor varje dag valde att avsluta sina anställningar efter pandemin för att i stället bli egna företagare och på så sätt bli digitala nomader “på riktigt”. En del av dessa förhandlade sig till konsultavtal med sina forna arbetsgivare medan andra valde att helt ändra inriktning och bli e-handlare.
E-handel med digitala produkter eller dropshipping
En förutsättning för att du ska kunna bedriva e-handel som digital nomad är att du inte har något fast driftställe eller ett eget lager. Detta är anledningen till att de flesta digitala nomader väljer att arbeta som konsulter. Men det är även möjligt att arbeta som digital nomad och bedriva e-handel om du säljer digitala produkter eller använder dig av dropshipping. Dessa typer av e-handel kan du bedriva från i princip alla världens hörn om du så önskar.
Hemmet är inte en bra lösning för digitala nomader
Vad många digitala e-handlare relativt omgående upptäcker är att driva företaget från hemmet sällan är en bra lösning, i vart fall inte under en längre tid. Gränsen mellan privatliv och arbetsliv suddas snabbt ut, med följd att effektiviteten inte alltid blir den bästa. Dessutom blir saknaden efter att träffa andra människor ofta stor redan efter en eller ett par månader i den egna bostaden. Att kommunicera via e-post eller via sociala medier kan inte ersätta det fysiska mötet med andra människor.
Bedriva e-handel från ett coworking space
Många digitala nomader väljer efter en tid att hyra in sig på ett så kallat coworking space, dvs. en arbetsplats på ett större kontor där det finns andra likasinnade. Som exempel på coworking space kan nämnas Helio som är en etablerad och mycket populär aktör med ett stort antal kontor i framför allt Stockholm men även i Malmö. Fördelen med denna typ av kontorslösning är att du hos Helio får tillgång till allt som bör finnas på ett traditionellt kontor, i form av till exempel arbetsplats, reception, konferensrum och inte minst det obligatoriska kaffet. Samtidigt behöver du inte binda upp dig för en längre tid och oftast är hyreskontrakten hos Helio möjliga att säga upp med en eller ett par månaders uppsägningstid.
Val av e-handelssystem
När du väl har en affärsidé och ett kontor där du kan koncentrera dig på din verksamhet återstår att välja vilket e-handelssystem som du ska använda dig av. Utmaningen vid valet av e-handelssystem är inte att hitta ett bra system, sådana finns det många av som till exempel Magento, WooCommerce eller Shopify. Problemet är oftast att välja vilket av dessa e-handelssystem som är bäst lämpat för just den verksamhet som du ska bedriva. Lägg därför ner den tid och de resurser som krävs för att du ska kunna göra en ordentlig utvärdering och jämföra de olika e-handelssystemen. Gör du rätt val redan från början är det något som kommer att bespara dig bekymmer i framtiden.