Att driva e-handel

Även e-handlare behöver hjälp med juridiken

Det är i grund och botten inte någon större skillnad mellan att driva en e-handel på nätet och att driva en fysisk butik i en lokal. De flesta regler, som till exempel redovisnings- och skatteregler, är i princip desamma. Emellertid finns det vissa lagar och regler som är specifika för just e-handlare, och för dig som driver e-handel är det viktigt att du behärskar dessa regler. Ett generellt råd till dig som bedriver e-handel är därför att löpande anlita en advokatbyrå, för att få hjälp med de juridiska frågor som uppstår i verksamheten.

Juridiskt biträde i kommersiella tvister

De flesta företag hamnar för eller senare i kommersiella tvister av olika slag. Som exempel kan nämnas att ditt företag har köpt varor eller tjänster från ett annat företag och att det som har köpts inte stämmer överens med vad ni har avtalat. Har du och säljaren olika uppfattning i denna del befinner du dig snabbt i en kommersiell tvist som till syvende och sist måste lösas av en allmän domstol eller en skiljenämnd.

De flesta kommersiella tvister går emellertid inte vidare till domstol eller skiljeförfarande. Dessförinnan förhandlar parterna och i de flesta fall lyckas man komma överens om en förlikning som innebär att en kostsam process inför domstol undviks. Även om tvisten inte går vidare till domstol har du nytta av att anlita en advokatbyrå redan när tvisten uppstår. I de förhandlingar som sker bör du alltid företrädas av en advokat. En erfaren advokat med inriktning på affärsjuridik har en lång och gedigen erfarenhet från förhandlingar och är ett ovärderligt stöd.

Vikten av korrekta avtal

En advokatbyrå kan även hjälpa dig med att upprätta korrekta avtal för din e-handelsverksamhet. Väl utformade avtal innebär att du avsevärt minskar risken för framtida tvister på grund av dåliga eller otydliga avtal. Advokatbyrån kan bland annat upprätta kompletta försäljningsvillkor som är tillämpliga när en kund köper något via din webbplats. Du kan även få hjälp med att granska avtal när du själv köper in varor eller hyr något, som till exempel när du tecknar ett lokalhyresavtal för ditt företag.

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *